• ۲۷ دی ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۷
  • کد خبر: kamnanews-22004
خطرات استفاده از ظروف تفلون

ظروف تفلون بسیار محبوب هستند و بیشتر از هر نوع ظرف دیگری در آشپزخانه های ما کاربرد دارند.

مجله شهروندی: میلیون ها انسان، بدون اینکه بدانند، با استفاده از این ظروف، سلامت خود و خانواده شون رو به خطر می اندازند. در این پست، درباره خطرات ظروف تفلون و جایگزین های مناسب برای اون، صحبت می کنیم. توصیه می کنیم که به دلیل اهمیت و حساسیت این مطلب، وقت بگدارید و حتماً این پست رو تا به آخر بخوانید و مخصوصاً قسمت های آخر رو که توصیه های لازم ارائه شده اند، از دست ندهید.
 
کلمه تفلون از یک ترکیب شیمیایی گرفته شده است که مخفف اون PTFE می باشد. این ترکیب، حاوی اجزایی است که از چسبیدن غذا به ظرف جلوگیری می کنند اما همین اجزا، سمی هم هستند. ترکیب خطرناک دیگری که در تفلون وجود دارد، PFOA است که در حیوانات آزمایشگاهی با ایجاد سرطان در ارتباط است. همچنین، به نظر می رسد که در افزایش کلسترول، بیماری های تیروئید و کاهش توان باروری، نقش داشته باشد. آزمایشات نشان می دهند که PFOA تا مدت های طولانی در گردش خون و نیز محیط زندگی افراد باقی می ماند.

بسیاری از افراد، معتقدند که ظروف تفلون، تا زمانی که بیش از حد داغ نشده اند، ایمن هستند. اما نکته اینجاست که اگر به هر دلیلی، روکش تفلون دچار شکستگی شود، مولکول های بسیار ریز و گازهای سمی و سرطان زا که اصلاً قابل مشاهده نیستند، وارد غذای ما می شوند.

تا چه حد مجاز به گرم کردن تفلون هستیم؟

گرم شدن ماهیتابه های تفلون تا دمای بالاتر از ۲۶۰ درجه سانتیگراد، باعث وارد شدن ترکیبات شیمیایی تفلون در غذا می شود. پس نباید این ظروف رو بیشتر از ۲۶۰ درجه سانتیگراد یا ۵۰۰ درجه فارنهایت، گرم کنیم. از سویی برخی از افراد برای اطمینان بیشتر، میزان حرارت رو کمتر از این در نظر می گیرند و معتقدند که نباید ظرف رو بیشتر از ۲۳۰ درجه سانتیگراد (۴۴۶ درجه فارنهایت) گرم کنیم. جالب اینجاست که فقط ۲ تا ۳ دقیقه طول می کشد تا ظرف تفلون به این دما برسد و حداقل ۶ نوع گاز سمی رو از خود متصاعد کند.

در دمای ۳۴۹ درجه سانتیگراد، بخارهایی از ظرف تفلون خارج می شوند که در افراد عوارضی مثل سردرد و تب ایجاد می کنند. این بخارها باعث مرگ انسان نمی شوند اما می توانند پرندگان خانگی رو از بین ببرند. از جمله گازهای سمی که با رسیدن حرارت به ۳۶۰ درجه سانتیگراد تولید می شوند، می توان به حداقل ۶ گاز سمی اشاره کرد که دو تای اونها سرطان زا بوده، دو تای دیگر باعث آلودگی هوا شده و بقیه هم گازهایی هستند که حتی در مقادیر کم هم می توانند برای انسان، کشنده باشند.

حتی ظروف تفلون که به علت خراب شدن و خراشیدگی روکش تفلون، دور انداخته می شوند هم باعث آلودگی محیط شده و ترکیبات خطرناکی رو وارد هوا می کنند. و حتی کارکنان کارخانجات تفلون سازی هم در معرض خطر سرطان پروستات و تولد کودکان ناقص قرار دارند.  از جمله عوارض ناشی از این ترکیبات خطرناک عبارتند از: تب بین ۳۸ تا ۴۰ درجه، احساس تنگی نفس، سردرد، سرفه، لرز و گلو درد. لازم به ذکر نیست که این ترکیبات در حیوانات آزمایشگاهی، نتایج فاجعه باری رو به همراه داشتند، از جمله: مسمومیت مغز، پروستات، کبد، تیموس، هیپوفیز و کلیه و افزایش احتمال ایجاد تومور در بدن حیوانات آزمایشگاهی.

بنابراین، تفلون که بهترین دوست خودمون در آشپزخانه می دانیم، در واقع می تواند دشمن خانواده ما باشد.

پس از چه ظروفی برای پخت و پز استفاده کنیم؟

بهترین انتخاب برای پخت و پز که به راحتی هم قابل تمیز کردن و شستشو باشد، ظروف سرامیکی هستند. این ظروف، هم با دوام هستند و هم به راحتی تمیز می شوند. همچنین، مواد موجود در این ظروف، بی اثر و ساکن بوده و در محیط پخش نمی شوند.

چرا از ظروف دیگر استفاده نکنیم؟

•    محققان نسبت به استفاده از ظروف آلومینیومی مشکوک هستند زیرا به نظر می رسد که در ایجاد بیماری آلزایمر نقش دارند.

•    استفاده از ظروف استیل ضد زنگ، توصیه نمی شود زیرا حاوی نیکل، کروم، مولی بدن و کربن بوده و در صورت پخت و نگهداری غذاهای اسیدی در اونها، سوراخ می شوند. همچنین، بعضی از افراد به نیکل حساسیت دارند و این مسأله برایشان مشکلاتی رو به همراه می آورد.

•    از ظروف مسی هم استفاده نکنید زیرا برای اینکه مس وارد غذا نشده و مسمومیت مس ایجاد نکند، اون رو با سایر فلزات، روکش می کنند و تمام مواردی که در فوق به اونها اشاره شد، به دلیل وجود همین لایه های فلزی در مورد ظروف مسی هم صدق می کند.